Veliki, povijesni nadnevak - ne samo za našu stranku, nego i za nacionalnu povjesnicu. Prije točno 25 godina u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ - 24. i 25. veljače 1990. - održan je Prvi Opći sabor Hrvatske demokratske zajednice. Samo dva mjeseca uoči prvih demokratskih višestranačkih izbora - nakon 45 godina komunističkog totalitarizma, jednoumlja i represije - bio je to prvi osnivački sabor jedne demokratske stranke u Hrvatskoj. Stranački izaslanici iz Hrvatske i cijelog svijeta - njih ukupno 1.760 - za predsjednika su izabrali utemeljitelja stranke dr. Franju Tuđmana. Na Saboru su u svojstvu gostiju nazočili konzuli SAD-a, Francuske, Italije i ondašnjeg SSSR-a te predstavnik kanadskog veleposlanstva. Ukupno je bilo 297 promatrača, 320 gostiju i 54 predstavnika različitih medija.    

Slobodna i demokratska Hrvatska

Ideja hrvatske državne samostalnosti - desetljećima gušena i razarana od komunističkih vlastodržaca - na Prvom općem saboru HDZ-a bila je spiritus movens. U dupkom punoj dvorani vijorile su se hrvatske zastave, odaslane poruke nacionalnog zajedništva, jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske... Govorili su mnogi istaknuti stranački članovi. Najdomljiviji je govor održao dr. Franjo Tuđman čije su riječi neprestance prekidane gromoglasnim pljeskom. Bio je to uistinu povijesni bljesak nacionalne slobode u teškim i neizvjesnim vremenima. Odaslane poruke snažno su se utisnule u svijest hrvatskog naroda koji je u dr. Tuđmanu i HDZ-u prepoznao jedinu političku snagu koja može ostvariti hrvatsku državnu samostalnost. Predvođena dr. Tuđmanom, naša je stranka - u dva kruga prvih višestranačkih izbora u travnju i svibnju - osvojila 60 posto zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru (ondašnjem Saboru Socijalističke Republike Hrvatske). 

HDZ je državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela - okupljanje svih slojeva hrvatskog društva na demokratskim načelima te očuvanje narodne tradicije i identiteta. I danas, 25 godina poslije, nastavljamo baštiniti ta načela. Hrvatska je pobijedila u nametnutoj agresiji, ostvarila samostalnost i suverenost te postala punopravnom članicom NATO-a i EU.

Pobjednička stranka

I nakon četvrt stoljeća, HDZ je najveća, stožerna stranka hrvatskog naroda. Pobjednička smo stranka - pod vodstvom predsjednika Tomislava Karamarka na izborima su ostvarene četiri velike pobjede u nizu. HDZ će stoga danas s početkom u 18 sati u KD „Vatroslav Lisinski“ svečano i ponosno obilježiti 25. obljetnicu Prvog Općeg sabora. Mnoštvo članova, prijatelja, simpatizera, uglednih gostiju iz Domovine i svijeta pribivat će uistinu velikom događaju. Nazočnima će se, među inim, obratiti predsjednik Tomislav Karamarko, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ (i član Predsjedništva) Milan Kovač, predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH prof. dr. Dragan Čović, predstavnik iseljeništva Ivica Zdunić...

Sadržajan program

Iz sadržajnog programa izdvajamo promociju knjige Ankice Tuđman (napisanu u koautorstvu s dr. Dinkom Čuturom) HDZ: od osnutka do Prvog Općeg sabora - dokumenti te prikazivanje filma „Prvi Opći sabor HDZ-a“. Himnu će izvesti zbor „Janjevo“ - koji ju je izvodio i na Prvom Općem saboru prije 25 godina. Program će voditi HTV-ova legenda Oliver Mlakar.

Sjećanje na predsjednika i ministra

Prije same svečanosti, izaslanstva HDZ-a i HDZ-a BiH - predvođena predsjednicima Karamarkom i Čovićem - na Mirogoju će položiti vijence na grobove utemeljitelja stranke dr. Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška. S početkom u 13 sati održat će se pak zajednička sjednica Predsjedništava - HDZ-a i sestrinskog HDZ-a BiH. A u popodnevnim satima i sastanak s predstavnicima koordinacije HDZ-a iz iseljeništva.