Suprotno od predodžbe o „derogiranju zakona“ koja se pokušava nametnuti, HDZ-ova koalicija promjenu statuta temelji upravo na poštivanju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, čiji je integralni, neodvojivi dio i članak 8. - članak za koji se i Kukuriku koalicija i predsjednik Josipović jednostavno prave da ne postoji! 

Grad-heroj dobio je novi statut: Vukovar, odlukom većine članova Gradskog vijeća (koalicija HDZ-HSP „Dr. Ante Starčević„ i nezavisni Željko Pinjuh), proglašen je mjestom posebnog pijeteta u kojem će se primjenjivati latinica i hrvatski jezik. 

Obratno rečeno, na gradskim se ustanovama, ulicama, trgovima i prometnim znakovima dvojezičnost neće primjenjivati.

SDP-ovi bešćutnici

- Prvo: dvojezičnost je uvedena protuzakonito. Nije poštovan članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Drugo: U Vukovaru su problem emocije, njihovu dubinu malo tko drugi može pojmiti. Samo smo tražili da se Vukovar ostavi na miru, a SDP nam negira pravo na emociju. Ako se nisu stekli uvjeti da predstavnici Srba polože vijenac na Memorijalnom groblju, kako su se stekli uvjeti za uvođenje ćirilice?! - istaknuo je HDZ-ov vijećnik Ivan Penava obrazlažući izmjene gradskog statuta. 

Cijela se Hrvatska klanja žrtvama Vukovara u srpskoj agresiji. Žrtvu i danas podnose svi koji su ostali bez članova svojih obitelji, koji i dalje traže nestale očeve, majke, sinove, kćeri… Ta žrtva zaslužuje biti priznata, a Vukovarci imaju pravo na dostojanstvo. Vukovar je živa rana. 

O emocionalno-moralnom aspektu problema nametanja ćirilice u Vukovaru već je puno toga izrečeno. Samo bešćutnici gradu-heroju „negiraju pravo na emociju“.

Manipulacije u kontinuitetu

No bešćutnici čine još štošta - muljaju, zamjenjuju teze, manipuliraju… S prvom se velikom manipulacijom suočavamo od samog početka - otkad je SDP-ova vlada, lažno se pozivajući na zakone, odlučila protuzakonito i pod krinkom mraka postaviti ćirilične ploče. Cilj: dosipati sol na živu ranu i izazvati nerede kako bi se skrenula pozornost javnosti s tada aktualnog lex Perković i općenito s gospodarskog ponora u koji nas je ta ista vlada sunovratila.

Druga velika manipulacija: kada su uz prilježnu pomoć režimskih medija pokušali prikazati da Europska komisija (povjerenica Viviane Reding) - premda je dvojezičnost isključivo untarnjopolitičko pitanje svake članice EU - podupire njihovo „ćirilično nasilje“ u Vukovaru. Kako tada reče predsjednik Karamarko, „radi zaštite svih onih koji su u ime jugokomunističkog režima  činili zločine - manipuliraju sa žrtvama i svetinjom Vukovara!“.  

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cilj-uvodenja-cirilice-u-vukovaru-za...

Prešućeni dio obrazloženja

Treća manipulacija na djelu je pak od jučer: i SDP-ovi dužnosnici i SDP-ovski novinari unisono ponavljaju da je „izmjenom gradskog statuta derogiran Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina“ te da će zbog toga statut „morati biti poništen“. Stoga, kako bi prikrili lažnost te tvrdnje, podjednako usklađeno „zaboravljaju“ na ključni dio obrazloženja. Koji glasi:

„(…) područje Grada Vukovara se u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (o implementaciji dvojezičnosti - op. ur.), do ispunjenja uvjeta iz članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“.

Dakle, upravo suprotno od nametane predodžbe o „derogiranju zakona“, koalicija HDZ-HSP „Dr. Ante Starčević„ promjenu statuta temelji upravo na poštivanju zakona, čiji je integralni, neodvojivi dio i dotični članak, članak za koji se SDP-ovci - predstavnici i Milanovićeve i Josipovićeve frakcije - jednostavno prave da ne postoji! Stoga po tko zna koji put podsjetimo što u članku 8. crno na bijelo stoji: 

„Poštivanja i hrvatskog naroda“

„Odredbe ovoga Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima“.

Ponovimo: „sa svrhom poštivanja i hrvatskog naroda“. I to obligatorno - „moraju se primjenjivati“. A je li to danas slučaj s Vukovarom? Poštuju li se žrtve grada-heroja? Razvijaju li ćirilične ploče „razumijevanje i dijalog“ između Srba i Hrvata? Ili upravo obratno? 

Ako netko „derogira zakon“, onda su to isključivo, jedino i samo oni koji se iz sebičnih partijskih interesa prave da članak 8. ne postoji.