Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković u Koprivnici je - nakon što je otvorio novu Belupovu tvornicu krutih, polukrutih i tekućih oblika lijekova, u čiju je gradnju uloženo 530 milijuna kuna - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O AGROKORU

Kakvo je uistinu stanje u Agrokoru, je li bilo nepravilnosti, pokazat će revizija. Jedna od četiri svjetske top revizorske kuće pregledat će knjige pa ćemo vidjeti o čemu se točno radilo. Nitko tko nije imao detaljan uvid u financijske knjige ne može unaprijed donositi sudove. Plaće za svibanj su isplaćene, kompanija funkcionira normalno, nova likvidnost je došla, dostavljači dostavljaju robu, OPG-ovi su zadovoljni... Dajmo izvanrednoj upravi vremena za ozbiljno financijsko restrukturiranje.

O ČLANKU U NACIONALU (VEZI PETROV-TODORIĆ)

Ne znam na koji je način g. Božo Petrov komunicirao s g. Ivicom Todorićem i sa Sberbankom. Ali znam da smo - kada se vidjelo da je Agrokoru potrebna dodatna financijska injekcija - održali dva sastanka u Vladi. Procijenili smo situaciju i krenuli putem koji je bio jedini ispravan. Imali smo mogućnost ne raditi ništa, kazati da je to privatna kompanija i vidjeti što će biti. Time bi bile ugrožene tisuće radnih mjesta. Druga je mogućnost bila neki vid nacionalizacije, čime bismo preuzeli dugove kompanije na teret državnog proračuna. Što je pak suprotno onome što Vlada radi i želi - smanjivanju proračunskog manjka i javnog duga. Stoga smo izabrali srednji put - na ustavan i zakonit način svi su se relevantni akteri složili s našim rješenjem.

O HDZ-ovoj SPREMNOSTI

Tko će nas još poduprijeti u Saboru? Sad smo u fazi lokalnih izbora, predlažem svima da se koncentriraju na njih, na teme koje su relevantne za županije, gradove i općine. A o nacionalnim ćemo temama kad lokalni izbori završe. Razgovaram s brojnim parlamentarnim strankama, šaljući poruke gospodarskog rasta, društvene solidarnosti, pravne sigurnosti i političke stabilnosti. Ako kojim slučajem i dođe do izvanrednih parlamentarnih izbora, HDZ je spreman - na njima će pobijediti! Zato je na drugim akterima da procijene što je dobro za njih i za hrvatske ljude.

O BERNARDIĆEVU ULTIMATUMU VRDOLJAKU

Nemam uvid u međusobne razgovore čelnika drugih stranaka.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/andrej-plenkovic-kako-je-petrov-komunicirao-s-todoricem-ja-to-ne-znam---476727.html