Predsjednici triju HDZ-a dogovorila su u Međugorju da se, prvo, Hrvatski narodni sabor (HNS) jača kao krovna nacionalna organizacija (svenarodni parlament) za strateška pitanja i zaštitu vitalnih interesa hrvatskog naroda u BiH. Drugo, da se ide k dogovoru o zajedničkom nastupu svih hrvatskih stranaka u BiH gdje god su ugroženi hrvatski vitalni interesi. 

Nema javnog istupa, nema intervjua ili govora, a da predsjednik HDZ-a ne apelira na jedinstvo Hrvata iz dviju država, iz dviju naših domovina - Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nema sastanka s međunarodnim čimbenicima, otvorenog ili zatvorenog, nema izjave o BiH, a da Tomislav Karamarko konzekventno ne ponavlja stajalište koje je prvi formulirao - bez ravnopravnih Hrvata nema europske BiH.

Ustrajno i nepokolebljivo

Nema susreta, dugog ili kratkog, nema razgovora s bilo kojim političkim predstavnikom naših sunarodnjaka u susjednoj državi, a da ne poziva na zajednički izborni nastup stranaka hrvatskog predznaka u BiH.

Tako je bilo i na jučerašnjoj, po mnogima povijesnoj, zajedničkoj sjednici Predsjedništava HDZ-a i HDZ-a BiH u Međugorju.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-hdz-bih-zajednicki-stozer-za-nad...

Tako je bilo i danas, opet u Međugorju, na trojnom sastanku predsjednika HDZ-a RH Tomislava Karamarka, HDZ-a BiH Dragana Čovića i HDZ-a 1990 Martina Raguža. Na sastanku predsjednika, kako Karamarko voli naglasiti, triju sestrinskih stranaka. Zajedničko priopćenje prenosimo u cijelosti:

U otvorenom i sadržajnom razgovoru razmatrala su se najvažnija pitanja koja se tiču pozicije hrvatskog naroda u BiH i ukupnih odnosa u toj državi. Trojica predsjednika dogovorila su sljedeće:

1.) Da se Hrvatski narodni sabor (HNS) dograđuje i jača kao krovna nacionalna organizacija (svenarodni parlament) za strateška pitanja i zaštitu vitalnih interesa hrvatskog naroda u BiH.

2.) Da se ide k dogovoru o zajedničkom nastupu svih hrvatskih stranaka u BiH gdje god su ugroženi hrvatski vitalni interesi.

HDZ RH podupire ovakav pristup i ponavlja da je zajednički nastup svih hrvatskih stranaka u BiH preduvjet ostvarenja potpune ravnopravnosti Hrvata.