Komemorativni skupovi, polaganja vijenaca, paljenja svijeća, svete mise zadušnice, novinske konferencije, predavanja, tribine… nema županijske, nema gradske, nema općinske organizacije HDZ-a koja sutra, 23. kolovoza, neće dostojno obilježiti Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Kao i prošle godine.

Prošle godine, međutim, Vlada i SDP bili su apsolutno ignorirali taj nadnevak, premda ga je Hrvatski sabor još u lipnju 2011. (Zakon o dopuni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH - NN 74/11) proglasio službenim spomendanom, i to u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu (iz travnja 2009.). Time se Kukuriku, vrijedi se prisjetiti, bio dvostruko ogriješio: jedno što je derogirao odluku vrhovnoga zakonodavnog tijela RH za koju je i sam bio glasovao, drugo što je osporio europske i općecivilzacijske standarde o osudi zločina žrtava SVIH totalitarnih režima, pa podjednako i komunizma.

Što misli o tuđim, „njihovim“ žrtvama, Kukuriku je bio demonstrirao i ukidanjem saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, simbolu poslijeratnog stradanja hrvatskog naroda pod komunizmom. Za razliku od njih, HDZ ne dijeli žrtve (a ni počinitelje) na „vaše“ i „naše“. Stranka ni ove godine, kao ni prošle, nipošto neće odati počast samo žrtvama komunističkog režima. I nipošto ne samo žrtvama hrvatske nacionalnosti.

Tako će se izaslanstvo središnjice HDZ-a, predvođeno potpredsjednikom Sabora dr. Željkom Reinerom, sutra pokloniti žrtvama u Jasenovcu. Primorsko-goranski županijski odbor položit će pak vijence na Golom otoku, u zloglasnome titovskom logoru u kojem su skončali staljinisti, stvarni ili lažno optuženi, većinom Srbi i Crnogorci.

S druge strane, krapinsko-zagorski županijski HDZ održat će komemorativni skup na spomen-grobnici u Maclju. Procjenjuje se da u stotinjak jama na Maceljskoj gori, nadomak Zagreba, leže posmrtni ostaci oko 13.000 razoružanih domobrana i hrvatskih civila. HDZ-ovci iz Zagrebačke županije pohodit će Jazovku, a iz Dubrovačko-neretvanske Orsulu, gdje su 1944. bez suđenja smaknuta 13-orica mladih, tek unovačenih konavoskih domobrana. Gradski odbor HDZ Zagreba zapalit će svijeću na grobu Brune Bušića, žrtve Udbina atentata.

Diljem Stradale naše HDZ-ovi odbori polagat će vijence i ispred spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata. Jer je i agresija na Hrvatsku bila dio jednoga bezumnoga totalitarnog projekta, onoga  velikosrpskog. Bez obzira tko sutra uime HDZ-a odavao počast, bez obzira kome i gdje, na vrpcama svih vijenaca stajat će jedna te ista posveta - U SPOMEN SVIM ŽRTVAMA TOTALITARNIH REŽIMA.

I još jedna obavijest za kraj: kako ne bi došlo do preklapanja, sutra će se uime cijele stranke u središnjici HDZ-a u 9 sati održati novinska konferencija u povodu 23. kolovoza. Govorit će potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković, međunarodni tajnik Davor Ivo Stier i doktorand povijesti Tomislav Đonlić, tajnik nacionalnog Odbora za znanost i obrazovanje.

A kako sutradan istječe rok koji je Europska komisija dala službenom Zagrebu da se očituje hoće li povući skandalozni „lex Perković“, svakako će i o toj vrućoj temi biti riječi. Odredivši rok na sami Europski dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, EU je aktualnoj hrvatskoj vlasti poslala snažnu simboličku poruku da se već jednom - sukladno općeprihvaćenim civilizacijskim i demokratskim standardima - odrekne tzv. nasljeđa totalitarističke prošlosti.