Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je u Koprivnici - uoči susreta s članovima Županijskih odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, pljačku sjedišta kriminalističke policije u Zagrebu, potrebu profesionalizacije MUP-a, odnose sa Srbijom, osnaživanje razvoja poljoprivrede i proizvodnju hrane…

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PLJAČKI U ZGRADI MUP-a

Dopustimo da kriminalistička policija obavi svoj posao i što prije pronađe počinitelje. S ministrom Vlahom Orepićem nisam imao „buran start“, no imao sam sugestije. Pokazalo se da me je trebao poslušati. Želim ministru Orepiću da uspije, MUP-u da uspije i da dođe na razinu na kojoj je bio prije pet, šest godina. To želim zbog ministra Orepića, MUP-a, naše Vlade kojoj sam potpredsjednik i, što je najvažnije, zbog građana. MUP koji ne funkcionira, ne ulijeva povjerenje.

O POTREBI PROFESIONALIZACIJE MUP-a

Orepić je ministar unutarnjih poslova, ja sam prvi potpredsjednik Vlade. Bavim se, između ostalog, i nacionalnom sigurnošću. Naravno da surađujemo - nema nikakvih problema. Ne treba praviti neku „veliku muziku“ što se tiče odnosa. U pitanju je princip koji sam zastupao i koji ću do kraja zastupati - za vrijeme moga mandata u Zakon o policiji je dodana stavka da policajac ne smije biti član stranke. Time sam poručio da ne želim politizaciju policije. Ono što se dogodilo za vrijeme Milanovićeve vlade je katastrofalno. To sad dolazi na naplatu ministru Orepiću. Jer, u startu nije htio napraviti one stvari koje sam mislio da treba napraviti. Pljačka sjedišta kriminalističke policije u Zagrebu je nemili čin - nije se smio dogoditi.

O ŽALBI NA PRESUDU ŠEŠELJU

Pitate me za „najavu žalbe haaškog tužiteljstva na presudu Šešelju“? To mogu samo pozdraviti. Trebalo je nekoliko dana, bili smo i sami zgranuti presudom notornom ratnom zločincu koji se smije cijelom svijetu i svojim žrtvama. Dobro je da je Brammertz najavio žalbu, neka krene tim putem - da zločinac Šešelj bude osuđen na dugogodišnji zatvor.

O SRBIJI U EU

Srbija će imati potporu da uđe u EU - želimo da se granica EU više pomjeri na istok. Srbija mora, međutim, usvojiti sve one standarde koje su usvojili svi oni koji su ušli u EU. Nije to lak proces, pred Srbijom je težak put. Naravno da mi imamo neke svoje zahtjeve koji su logični - želimo da Srbija bude kvalitetna članica EU. Sporno je srbijansko proglašenje proširenja kaznene jurisdikcije - ne može ona glumiti „mali Haag“ u ovom dijelu Europe. To je nedopustivo! Srbija sama sebi radi probleme, ne radimo ih mi.

O OSNAŽIVANJU POLJOPRIVREDE

Tko god dođe na čelo Podravke, morat će imati program - kojim Podravka postaje motor razvoja hrvatske poljoprivrede, odnosno proizvodnje hrane. Ne može se dogoditi da Podravka uvozi u tolikim količinama da bi proizvodila ono što se prodaje i, između ostalog, na domaćem tržištu. Hrvatska uvozi oko 70 posto hrane - to nije dobro. Podravka može pomoći ovom kraju i cijeloj Hrvatskoj da se napravi iskorak.

O PROJEKTIMA

Kada dođem u bilo koju županiju, razgovaramo o iskustvima s terena. Pitam ljude o tome kako im ova Vlada može pomoći - postoji mnogo projekata diljem Hrvatske koji su u završnoj fazi i onda stane u Vladi ili DUUDI-ju. To se ne smije više događati.