Glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutierrez uputio je pismo glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu u kojem ga je upozorio da će o kršenju slobode medija u Hrvatskoj izvijestiti Europsku komisiju, Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Vijeće Europe i Europsku radiodifuzijsku uniju (EBU). 

Udar na ustavna prava!

U pismu je, također, zatražio da Radman odustane od otkaza novinarkama Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić - koje im je udijelio samo zato što su izrekle svoje profesionalno stajalište o praćenju inauguracije predsjednice RH. 

Novinari, kao javne osobe, imaju pravo javno istupati. To je njihovo ustavno pravo! - zaključio je Gutierrez.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zasto-se-sdp-ovi-zastupnici-jucer-ni...

Jednostavno nedopustivo! 

Cijeli slučaj komentirao je za T-portal naš eurozastupnik Andrej Plenković koji je istaknuo da je nedopustivo na ovakav način otpuštati novinarke HRT-a. Pozdravlja reakciju Hrvatskog novinarskog društva (HND) i EFJ-a:

- U procesu pristupanja EU, Hrvatska je morala ispuniti visoke kriterije glede neovisnosti medija i prava na slobodno izražavanje mišljenja. U tom kontekstu ovakvi su potezi vodstva HRT-a koraci unatrag te bi odluke o otkazima morale biti povučene.

Internacionalizacija slučaja Radman

Plenković je upozorio - ako je i došlo do izjava koje su u suprotnosti s internim aktima HRT-a - da postoje i primjereniji načini za rješenje nastale situacije prije posezanja za raskidom radnog odnosa kao krajnjom konzekvencom. Potom je naš eurozastupnik pojasnio: 

- Kad EFJ formalno obavijesti EBU, EK i EP, očekivati je da među povjerenicima, zastupnicima i stručnjacima ovakve Radmanove odluke budu primljene sa zabrinutošću nad funkcioniranjem javne radio-televizije u Hrvatskoj - što može štetiti i ukupnom dojmu o najmlađoj članici EU! Moguće je i da Komisija zatraži objašnjenje Vlade RH o ovim slučajevima.