U dvije godine ukinute su mnoge ispostave zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te HEP-a, brojni uredi državne uprave, carine, bolnice... Sve su te odluke donesene bez ikakvih konzultacija sa županijama i gradovima. Znakovita je i racionalizacija na HRT-u: od 11 dopisništava koja se ukidaju, čak osam su iz gradova u kojima  je HDZ na vlasti. Najbolje je da odmah ukinu sve županije, gradove i općine, a da se svi mi raselimo! - ironično je poručeno s velikog, dvodnevnog skupa (31. siječnja & 1. veljače) u Trilju. 

Trilj, 31. siječnja, 15 sati. Uoči velikog, dvodnevnog skupa vodstva Stranke sa svim HDZ-ovim županima i gradonačelnicima, predsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ) Tomislav Tolušić, predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk i potpredsjednica UGRH-a Josipa Rimac održali su novinsku konferenciju pod naslovom „HDZ protiv centralizacije“.

Isti porez - manja prava!

- Centralizacija se provodi potiho, mučki. Sve se službe postupno „centriraju“ u nekoliko velikih gradova, posebno u Zagreb. A županije, srednji i manji gradovi i općine - pogotovo ondje gdje su na vlasti HDZ ili njegovi koalicijski partneri - ostaju praktično na rubu egzistencije! Građani izvan Zagreba ili zamišljenih „regionalnih središta“ time gube pravo na ono što im je zajamčeno Ustavom. Svi hrvatski građani plaćaju jednaki porez, ali nemaju jednaka prava!? - istaknuo je Tolušić, inače (i) virovitičko-podravski župan.

U zadnje dvije godine ukinute su mnoge ispostave zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te HEP-a, kao i brojni uredi državne uprave, carine, županijske uprave za ceste, bolnice... A po najavama, mogle bi se ukinuti i turističke zajednice te male škole. Sve su te odluke, još gore, donesene bez ikakvih konzultacija sa županijama, kao da smo u Sjevernoj Koreji! - ocijenio je predsjednik HZŽ-a. 

- Znakovita je i racionalizacija na HRT-u: od 11 dopisništava koja se ukidaju, čak osam su iz gradova u kojima je HDZ na vlasti. Ukidaju se u Šibeniku, Gospiću i Virovitici, a ne diraju u Čakovcu, Varaždinu, Istri... Najbolje je da odmah ukinu sve županije, gradove i općine, a da se svi mi raselimo i naselimo u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci! Valjda će oni koji upravljaju ovom državom biti puno sretniji - zaključio je ironično Tolušić.

Županijske deklaracije

Suprotstavljajući se upravo centralizaciji i apostrofiranoj „puzajućoj“ regionalizaciji, tri su županije, u kojima je HDZ-ova koalicija na vlasti (Dubrovačko-neretvanska, Zadarska, Virovitičko-podravska), i donijele deklaracije o svojoj opstojnosti i zadržavanju statusa:

http://www.dubrovackidnevnik.hr/hr/clanak/jednoglasno-prihvacena-deklara...

http://www.zadarska-zupanija.hr/index.php/13-content/novosti-iz-zupanije...

http://www.vpz.com.hr/2013/12/16/video-na-3-sjednici-zupanijske-skupstin...

Sličnu deklaraciju je HDZ, kao oporba, sam pokrenuo u jednoj županiji (Krapinsko-zagorskoj), dovevši SDP-ovu vlast pred neugodni izbor ili/ili, a podupro u dvije (Međimurskoj, Istarskoj).

http://www.vecernji.hr/sjeverozapadna-hrvatska/zbog-nacrta-prijedloga-za...

http://www.medjimurska-zupanija.hr/najnovije/skupstina-jednoglasno-prihv...

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Istarska-zupanijska-skupstina-Is...

Fiskalna decentralizacija

Željko Turk, inače gradonačelnik Zaprešića te član Predsjedništva HDZ-a, apelirao je pak na nužnost fiskalne decentralizacije:

- Devedeset posto svih financija vezanih uz državu u rukama je „centrale“. U Europi, osim Grčke, nema sličnoga negativnog primjera! Takva je centralizacija opasna! Primjerice, SDP-ova je vlada donijela odluku da se gradovi i općine više uopće ne trebaju pitati o investicijama na njihovom terenu!? 

S jedne se strane novac sve više centralizira, ali se istodobno nama u gradovima nameću novi nameti, poput naknade za odvodnju - dometnuo je predsjednik Udruge gradova u RH.  

Turkova zamjenica u UGRH-u, kninska gradonačelnica (i također članica Predsjedništva HDZ-a) Josipa Rimac napomenula je da od 128 gradova njih čak 55 vode HDZ-ovci, a od 21 županije na vlasti smo s koalicijskim partnerima u njih 12, od čega je 10 župana iz naših redova. 

Snaženje i povezivanje županija

- Često se bez velikih argumenata i prethodnih analiza vodi javna rasprava treba li se smanjiti broj jedinica lokalne i regionalne samouprave te treba li ukidati županije i formirati regije. No pritom se ne razgovara s građanima i nama koji obnašamo dužnosti. Stoga smo svi skupa i došli u Trilj izraziti svoju zabrinutost zbog takvih postupaka, ali i spremnost za preuzimanje odgovornosti na tu temu - rekla je Rimac, koja je ujedno i predsjednica HDZ-ova (nacionalnog) Odbora za lokalnu i područnu samoupravu.

Nakon skupa vodstva Stranke sa svim HDZ-ovim županima i gradonačelnicima, jednodušno je poručeno da se HDZ protivi najavljenoj regionalizaciji. Rješenje je u snaženju županija koje se pak trebaju međusobno povezivati na partnerskim odnosima. 

Do kraja veljače na temu nasilne centralizacije okupit će se i svi HDZ-ovi općinski načelnici - njih čak 198!