Ovaj populistički prijedlog izmjena poreza na dohodak u biti je duboko antisocijalan, a cijenu će na kraju platiti građani s najnižim prihodima! Jesmo za porezno rasterećenje, ali ne preko leđa jedinica lokale samouprave. Posebno što će se plaće znatnije uvećati samo onima koji ionako imaju najviša primanja (primjerice, ministrima), a na lokalnoj razini neće biti novca za osnovne potrebe u školstvu, zdravstvu i socijali! - jednodušno su poručili na današnjoj presici u Središnjici predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, predsjednik Udruge gradova u RH (i gradonačelnik Zaprešića) i član Predsjedništva HDZ-a Željko Turk, potpredsjednica Udruge gradova u RH (i kninska gradonačelnica) i članica Predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac, predsjednik Udruge općina u RH i načelnik općine Lukač Đuro Bukvić te saborski zastupnik Ivan Šuker. 

Lažni socijaldemokrati

Vladin prijedlog izmjene Zakona o porezu na dohodak (tzv. porezna mini-reforma), naime, znatno će smanjiti prihode jedinica lokalne samouprave (JLS). Lažni socijaldemokrati izmjene pravdaju jeftinim spinovima da će se „povećati osobna potrošnja“, no bolna stvarnost razbija njihove demagoške trikove - lokalne jedinice neće imati novca za vrtiće, grijanje škola, socijalne naknade, kulturu, muzeje, asistente u nastavi djece s posebnim potrebama... Sramotno i skandalozno!

Prenosimo ključne poruke izlaganja govornika:

RIMAC: Vrtići, škole, vatrogasci, knjižnice...

U proceduru su upućene izmjene Zakona o porezu na dohodak, a taj porez na lokalnoj razini čini 60 posto naših vlastitih prihoda. Tim novcem financiramo vrtiće, škole, vatrogasnu službu, knjižnice… Ovaj udar na JLS odrazit će se na sve građane. Nismo protiv povećanja plaća građanima, ali ne na štetu JLS-a. Vlada je, naime, mogla građane drukčije porezno rasteretiti! A što je najgore, još nismo dobili upute Ministarstva financija za izradu proračuna, a JLS će imati ukupno 2,5 milijarde kuna manje sredstava na raspolaganju!

TOLUŠIĆ: Ugrožavanje socijalno najugroženijih!

Da su ove izmjene na štetu građana, ilustrirat ću primjerom županije kojoj sam na čelu. Virovitičko-podravska županija osnivač je osnovnih i srednjih škola te zdravstvenih ustanova na svom području. Sve se one financiraju iz sredstava poreza na dohodak. A sad ćemo izgubiti oko 2 milijuna kuna! Tim novcem kupovali smo što je bilo potrebno za njih, no ni tada nije bilo dovoljno novca. Kako ćemo sad, primjerice, platiti grijanje u školama?! Na gubitku su djeca, stariji, bolesni, socijalno ugroženi… 

TURK: Duboko antisocijalni socijaldemokrati!

Ovim mjerama Zaprešić će imati 15 milijuna kuna manje u proračunu. Čak i kada bih otpustio sve zaposlene u gradskoj upravi, čije bruto plaće iznose oko 10 milijuna kuna, ovaj se gubitak ne bi mogao kompenzirati. Upitno je financiranje, primjerice, vrtića i zdravstvenih ustanova. Vladin prijedlog izmjena je duboko antisocijalan! Budući da ćemo imati manje novca u proračunu, povećat će se cijene vrtića, komunalnih naknada… Stoga bi oni kojima će plaća biti veća za, primjerice, 100 kuna, mogli plaćati 200 kuna više za ove troškove. 

BUKVIĆ: Nekorisne, populističke mjere!

Ni dandanas nemamo nikakve smjernice za donošenje proračuna za sljedeću godinu. Pozdravljamo porezno rasterećenje, ali ne ovako i ne preko leđa JLS-ova. U konačnici, građani će dobiti manje nego što su imali dosad. Eto, to je rezultat ove populističke mjere.

ŠUKER: Kome, uistinu, Vlada pomaže?

Što je Vlada trebala napraviti da olakša život onima najosjetljivijima, odnosno djeci? Trebala je donijeti smjernice fiskalne ekonomske politike, koji su podloga za izmjenu proračuna - i državnog i onih lokalnih. Morali su - osim toga - u proceduru poslati izmjene Zakona o financiranju JLS. Lokalni su proračuni strukturirani drukčije nego što je državni. Zagrebačka županija te gradovi i općine u njoj, primjerice, tako će izgubiti 200 milijuna kuna. Vladin potez je i neodgovoran i populistički! Jesu li stvarno htjeli pomoći onima koji imaju najmanje?

GRČIĆEV SPIN

Nakon izlaganja, uslijedili su odgovori na novinarska pitanja, a jedno od njih odnosilo se na Grčićevo „spinovanje“ da se „lokalni dužnosnici trebaju odreći povećanja plaća“. Šuker je to nazvao pravim imenom - još jednom Grčićevom neozbiljnom izjavom.

S obzirom da je Grčić pozvao lokalne dužnosnike da slijede primjer državnih dužnosnika i odreknu se povećanja plaća, što Vi kažete na to?

Još jedna neozbiljna izjava! Kako se sjećate, Milanović je najavio da će u Zakonu o porezu na dohodak biti definirano da se ovo ne odnosi na zaposlenike u državnim službama. To je Milanović rekao prije mjesec dana, a danas Grčić kaže da će oni učiniti sve da ne budu oštećeni najosjetljiviji, a to su djeca. Ovo samo pokazuje kako Vlada „vozi“ - jedan ide šumom, drugi drumom. Ono što vlada može je smanjiti poreznu osnovicu - i to je jedini način na koji se može spriječiti da ministrima rastu plaće. Zašto to nisu napravili kad su dali prijedlog izmjena zakona? Grčić govori o odricanju od povećanja plaća, a sam još to nije napravio! Ne bi se smjelo događati nešto poput ovog s asistentima za djecu s posebnim potrebama u osnovnim i srednjim školama. Vlada - usprkos upozorenjima Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru - nameće obveze JLS-ima, a rekli su da imaju osigurana sredstva! To se ne radi tako - ako namećete obveze, onda morate osigurati i prihode!  

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-poreznoj-reformi-jos-jedan-sdp-o...