„Razvoj poduzetništva i obrta 2015.-2020.“ - pod tim su nazivom održana dva velika skupa gospodarstvenika u Splitu i Velikoj Gorici u organizaciji Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a. Od osnivanja Zajednice u ožujku prošle godine, ZPO aktivno djeluje i okuplja poduzetnike i obrtnike - stranačke i nestranačke - diljem Lijepe Naše. 

Aktivan rad na terenu

Do sada su osnovane organizacije ZPO-a u Gradu Zagrebu i 15 županija: Virovitičko-podravskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Karlovačkoj, Požeško-slavonskoj, Sisačko-moslavačkoj, Šibensko-kninskoj, Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji - koja je osnovana upravo na gospodarskom skupu u Velikoj Gorici. Predsjednik ZPO-a Hrvoje Marušić najavio je i osnivanje organizacija u ostalim županijama do ljeta.

SPLIT: Omogućiti kvalitetnije i efikasnije poslovanje!

ZPO je sredinom ožujka organizirao forum u Splitu, na kojem je - uz paneliste Hrvoja Marušića (predsjednika ZPO-a HDZ-a), dr. sc. Marka Kolakovića (predsjednika HDZ-ova Odbora za gospodarstvo), dr. sc. Tomislava Ćorića (predsjednika HDZ-ova Odbora za financije), Ivane Maletić (predsjednice HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove) i Nikoline Babić (predsjednice HDZ-ova Odbora za poduzetništvo i obrt) - sudjelovalo čak 150 splitskih poduzetnika i obrtnika. Okupljenima se obratio i predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader, a na skupu su također sudjelovali i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja te prvi čovjek splitskog (gradskog) HDZ-a Petar Škorić.

Nakon izbora popravit će se poduzetnička klima!

U konstruktivnoj raspravi sudionici su potaknuli niz važnih tema koje bi trebali pridonijeti promjenama zakonskog okvira te kvalitetnijem i uspješnijem radu poduzetnika i obrtnika nakon sljedećih izbora.

Na skupu je sudjelovao i rektor Sveučilišta uz Splitu dr. Šimun Anđelinović. Predstavio je novi program postakademskog samozapošljavanja te naglasio potrebu da se u rad na programu uključi i akademska zajednica.

Okupljanje poduzetnika i obrtnika

Hrvoje Marušić u svom je izlaganju istaknuo da je jedna od glavnih zadaća ZPO-a omogućiti lakše poslovanje poduzetnicima i obrtnicima.

- Prva smo od parlamentarnih stranaka koja je organizirala ovakvu jednu zajednicu i važno je napomenuti da se u nju može priključiti svatko, bez obzira na stranačku pripadnost. Naša je želja svim hrvatskim poduzetnicima omogućiti lakše poslovanje i brzi link do vladajućih struktura i resornih ministara, kako bi se što bolje povezali te što brže i kvalitetnije premostili sve prepreke.

Video sa skupa u Splitu možete pogledati ovdje:

VELIKA GORICA: Jednostavne nacionalne strategije i bolja poduzetnička klima!

Nakon Splita, veliki skup gospodarstvenika održan je prošli tjedan i u Velikoj Gorici. Na skupu je, uz gradonačelnika Dražena Barišića, sudjelovalo 50-ak poduzetnika i obrtnika. S velikim zanimanjem pratili su izlaganja panelista. Nakon panela, održana je i osnivačka skupština Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Zagrebačke županije.

Predsjednik ZPO-a Hrvoje Marušić naglasio je važnost kreiranja novih gospodarskih kretanja u nadolazećem vremenu te je okupljenima izložio ciljeve Zajednice.

Uzor - zapadne razvijene zemlje

Dr. sc. Marko Kolaković govorio je pak o važnosti strateškog planiranja razvoja poduzeća, poslovnim planovima te njihovom mjestu u današnjem poslovanju. 

- Od velikog značaja za Hrvatsku su kratke i jednostavne nacionalne strategije po uzoru na zapadne modele, a koje se mogu i uspješno provesti. Za razliku od onih koje trenutno producira aktualna SDP-ova vlast. Te strategije nitko ne razumije niti se mogu provoditi.

Povlačenje sredstava iz EU fondova

Tajnik HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Tugomir Majdak govorio je o potencijalima poduzetnika - poljoprivrednika u Zagrebačkoj županiji te o mogućnostima koje se otvaraju za njih u sklopu Programa ruralnog razvoja 2014-2020. 

- Obiteljska poljoprivredna gospodarstva izrazito su bitna za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u ruralnim područjima. Stoga je nužan drugačiji pristup zemljišnoj politici i udruživanju poljoprivrednika. Provedba EU fondova u poljoprivredi i ruralnom razvoju zahtjeva daleko ozbiljniji i stručniji pristup od onoga koji trenutno ne provodi resorno ministarstvo, uključujući lokalne inicijative i kvalitetne stručne službe u poljoprivredi.

Snalaženje u teškom poslovnom okruženju

Član HDZ-ova gospodarskog tima dr. Đuro Njavro govorio je o tome što se traži od poduzetnika koji posluju u EU, mogućnostima njihova educiranja te njihovu snalaženju u novom, zahtjevnijem poslovnom okruženju. 

- Odljev mladih kadrova iz Hrvatske itekako zabrinjava, a veliki je problem i nedostatak kompetencija i znanja u javnim poduzećima i službama.

Sve aktivnosti Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a možete pratiti na Facebook stranici: https://www.facebook.com/zpo.hdz?fref=ts