Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, koja se održala na godišnjicu razornog potresa koji je pogodio Zagreb, započela je minutom šutnje za Anamariju Carević, našu mladu sugrađanku koja je poginula toga kobnog 22. ožujka 2020. godine.

Kako je istaknuo predsjednik Gradske skupštine i Gradske organizacije HDZ-a dr. med. Mislav Herman, Anamarijinu žrtvu i taj 22. ožujka pamtit ćemo do kraja života.

- U mislima smo i molitvama s njezinom obitelji!

U izjavi za medije u povodu 1. obljetnice potresa, Herman je pak napomenuo da je Hrvatski sabor konsenzusom donio kvalitetan Zakon o obnovi, u koji su ugrađeni mnogi oporbeni amandmani:

- Na raspolaganju nam je rekordnih 683.7 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a, potpisano je prvih 100-tinjak odluka o obnovi... 10 sekundi potresa, kako procjenjuje struka, znači 10 godina obnove. Šteta je procijenjena na otprilike 86 milijardi kuna, iznosi 60 posto državnog proračuna. Sanacija će stoga biti zahtjevna, skupa i dugotrajna, ali glavni grad zaslužuje sustavnu, pravednu i održivu obnovu.

Ne smije biti ni najmanje sumnje u troškove, stoga se proces i odvija korak po korak, uz nužno poštivanje procedure. Molim sugrađane za strpljenje - zaključio je Herman:

- Vrlo brzo Zagreb će postati najveće gradilište ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u Europi!

U samom trenutku potresa, vrijedi spomenuti, Herman je bio dežurni liječnik u rodilištu u Petrovoj.

IMATE MOJU RIJEČ!

I sveučilišni profesor Davor Filipović oglasio se, putem društvenih mreža, o godišnjici razornog potresa:

Prije točno godinu dana naš voljeni je grad pogodio razorni potres. Nažalost, odnio je i ono najvrjednije - jedan mladi ljudski život, 15-godišnju Anamariju Carević. U molitvama sam s njezinom obitelji i prijateljima.

Osim što ćemo transparentno i odgovorno upravljati gradskim financijama, Grad Zagreb će na sebe preuzeti i plaćanje kamata za kredite za obnovu naših teško pogođenih sugrađana. Imate moju riječ! U sinergiji s našom Vladom, učinit ćemo sve kako bi se unesrećeni ljudi što prije vratili u svoje domove.

Zajedno ćemo Zagreb učiniti sigurnijim i ljepšim mjestom za život.