Moraš zbilja biti u panici pa da preko agencije naručuješ i u medije plasiraš u najmanju ruku neobične rezultate ,,ankete”.

Prisjetimo se da su pojedina istraživanja uoči parlamentarnih izbora promašila za čak 24 saborska mandata. „Najavila“ su mrtvu trku između HDZ-a i Restarta, pobjedu naše stranke za eventualno  mandat (52:51), kad ono - 66:41!

U stvarnom životu dobili smo 25 mandata više od ondašnje SDP-ove mega koalicije.

Cilj te „ankete“ očito je bilo pokušati utjecati na birače, a ne prezentirati njihove stvarne političke preferencije u danom trenutku. Podjednako je očito i to da je naglo izlaženje s ovom zadnjom anketom o Zagrebu posljedica objave rezultata drugih istraživanja prema kojima naš gradonačelnički kandidat Davor Filipović sigurno ulazi u 2. krug.

No daleko od toga da su ovo jedina dva slučaja zlouporabe „anketa“. Tako je npr. i Most za lokalne izbore 2017. u Metkoviću, u gradu njihovog nastanka, bio angažirao tu agenciju. I na sva zvona objavio trijumfalne „rezultate“: njihova gradonačelnička kandidatkinja u 1. krugu trebala je, kao, dobiti 45.6%, a naš Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića - 26.3%. Dakle, prednost od 19.3 postotnih bodova.

A stvarni rezultati u stvarnom životu? Mostova kandidatkinja dobila je 40.56%, oko 5% manje od „ankete“. No to i nije toliko važno. Puno je važnije to što je Milan dobio 38.53%, ili 12.23% više nego što su mu bili „predvidjeli“! Dakle, stvarna razlika između dvoje kandidata bila je 2.03%, a ne 19.3!

Dalibor Milan, unatoč te podcjenjivačke „ankete“, postao je u 2. krugu gradonačelnik, a potom je u Metkoviću pobijedio Most na još trima izborima zaredom. A pobijedit će i ovog 16. svibnja.

Čini se da iz toga pouku nisu izvukli oni koji se i danas služe sličnim manipulacijama kako bi pokušali utjecati na birače.