(1. svibanj 2015., Okučani) Na današnji datum, prije točno 20 godina, u 5.30 sati ujutro započela je jedna od najslavnijih bitaka Domovinskog rata - Vojno-redarstvena operacija Bljesak. U munjevitoj i izvrsno isplaniranoj operaciji sinkronizirano su na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog područja nastupile kombinirane snage Hrvatske vojske i policije. Za manje od 32 sata oslobođeno je 500 četvornih kilometara privremeno okupiranog hrvatskog državnog teritorija.
Osim oslobađanja teritorija, uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnom dijelu Slavonije. Dijelovi neprijateljskih snaga koji nisu uspjeli pobjeći predali su se hrvatskim snagama. Stanje na oslobođenom području ubrzo je normalizirano i u potpunosti je uspostavljen ustavno-pravni poredak.
Hrvatska je država cijelom svijetu pokazala da je sposobna u najkraćem mogućem roku isplanirati i provesti i najsloženije vojne operacije. Put do slobode ispisan je nesebičnom žrtvom hrvatskih branitelja, a vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu temelj su moderne hrvatske države.
S najdubljim pijetetom prema žrtvama, ali i ponosom zbog pobjede, obilježena je jubilarna, 20. obljetnica Vojno-redarstvene akcije Bljesak. Nakon svečanog mimohoda hrvatskih vojnih postrojbi, kod Središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima održana je komemoracija za poginule branitelje gdje su je strančko vodstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom i izaslanici Županijskog odbora HDZ-a Brodsko- posavske županije položili vijence i uplalili svijeće.