HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA

GRADSKI ODBOR HDZ-a GRADA SLAVONSKOG BRODA

 

Slavonski Brod, 15. listopada 2015.

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

 

Tajnim dogovorom ne odlučuje se o pitanjima bitnim za građane

 

BROĐANI MORAJU SUDJELOVATI U ODLUCI

O IZGRADNJI CENTRA ZA IZBJEGLICE

 

Nakon što smo iz medija saznali za odluku Vlade Republike Hrvatske da se zimski tranzitni centar za izbjeglice sa Bliskog istoka organizira u Slavonskom Brodu, Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice odlučio je jasno upozoriti da se takve odluke ne donose bez potrebne javne rasprave. Izgradnja tranzitnog i potencijalno sabirnog centra za izbjeglice je iznimno veliko pitanje za lokalnu zajednicu, značajno će utjecati na život naših sugrađana i zato smatramo kako se građani moraju pravovremeno informirati i uključiti u odlučivanje.

 

Vladina odluka podijelila je brodsku javnost te ju je opravdano i iznenadila i zabrinula. Na brojna pitanja nemamo nikakve odgovore, a među ostalim, koliko je sigurno prevoziti izbjeglice dotrajalom i sporom prugom kroz grad? Također se pitamo hoće li poslovanja tvrtki u gospodarskoj zoni biti ugrožena otvorenjem centra? Je li taj prostor uopće siguran za smještaj ljudi? Hoćemo li zbog istovremenih građevinskih radova na podvožnjaku i prijevoza izbjeglica imati prometni kolaps?

 

Smatramo kako nametnute odluke nikad nisu bile dobro rješenje i da je Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda moralo raspravljati o toj ozbiljnoj temi, a odluka o izgradnji centra mora biti donesena javnim konsenzusom.

 

Ovakav način donošenja brzopletih i nedovoljno promišljenih odluka najbolje govori o nesposobnosti hrvatske vlade da našu zemlju vodi jednim smislenim i dugoročno održivim smjerom.

# # #

                                                

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Slavonskog Broda:

 

    Josip Samardžić, dr. med.