Povodom nadolazećih Parlamentarnih izbora, u sklopu slavonske turneje predsjednika HDZ-a i Vlade RH Andreja Plenkovića održana je sjednica proširenog Županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem (nositeljem liste za 5. Izbornu jedinicu na predstojećim parlamentarnim izborima), ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem te ministrom državne imovine Mariom Banožićem.

"I Brodsko-posavska županija i 5. izborna jedinice posebno su važne za Hrvatsku demokratsku zajednicu, ovo je jedno od najsnažnijih uporišta Hrvatske demokratske zajednica i stoga smo podsjetili naše kolegice i kolege na niz pozitivnih aktivnosti koje je ova Vlada poduzela za Brodsko-posavsku županiju. U mandatu naše Vlade prihodi županija, gradova i općina porasli su za 73 posto što je 162 milijuna kuna više u odnosu 2017. na 2019. godinu", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a.

U mandatu Vlade kojoj je na čelu, Plenković dodaje, ugovorena su znatna sredstva iz fondova Europske unije. Istaknuti su kapitalni projekti na području županije, ali i mjere Vlade za pomoć gospodarstvu za vrijeme epidemije koronavirusa.

"Ugovoreno je 1.4 milijarde kuna projekata, to je veliki korak naprijed kroz projekt Slavonija, a u ovoj krizi gdje je pandemija Covida-19 tražila da se Vlada snažno angažira, što je i učinila. Za pomoć radnicima u privatnom sektoru do sada je isplaćeno već više od 92 milijuna kuna. Tome u Brodsko-posavskoj županiji možemo pridodati i projekt mosta Svilaj, most Gradiška, pomoć za Đuru Đakovića, luka Brod", istaknuo je Plenković.

Zadovoljstvo ostvarenim u protekle četiri godine pokazao je prvi čovjek HDZ-a Brodsko-posavske županijem. "Ako pogledamo naš program koji smo dali prije 4 godine i ono što je Vlada napravila, možemo vidjeti da gotovo u cijelosti sve stavke su ispunjene neke čak i bolje što se tiče gospodarskog programa i socijalnog dijel. Tako da možemo biti zadovoljni s ovim mandatom. Vlada je osigurala jedan gospodarski rast i jedan period stabilnosti i sigurnosti naših građana", rekao je Pero Ćosić, predsjednik ŽO HDZ-a Brodsko-posavske županije.

Vladin Projekt Slavonija, dodaje, dobro je iskorišten u Brodsko-posavskoj županiji. "Županija je dosada ugovorila milijardu i 400 milijuna kuna iz Projekta Slavonija, od toga milijardu i 300 u mandatu ove Vlade. To su značajni novci koji su došli u našu županiju. Projekti se izvode, neki su izvedeni: Strateški gledano imamo tu i velike cestovne projekte na istočnom i zapadnom kraju županije, to su mostovi preko Save, veliki radovi u Luci Brod, navodnjavanje...", dodao je Ćosić.

"Ako gledamo cijelu županiju mogu reći da je ona jedno veliko gradilište i poruka uoči izbora je da ljudi mogu sami vidjeti što je ova Vlada napravila za Brodsko-posavsku županiju. Investicije u bolnicama, 80 milijuna kuna u bolnicu u Novoj Gradiški, nešto više u slavonskobrodsku, pogledajmo školstvo, pogledajmo Sveučilište ovdje u Slavonskom Brodu", istaknuo je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Promjene u poreznoj politici istaknuo je i župan Marušić, kao i pomoć gospodarstvu za vrijeme epidemije koronavirusa. "Izvorni proračuni lokalnih uprava i županija porasli su i za dva puta, tako je i naš županijski proračun. Ako samo pogledamo tijekom ove krize koliko je Vlada učinila za Brodsko-posavsku županiju, negdje oko 2100 je pomogla da u ovoj velikoj krizi prežive, negdje oko 14 tisuća radnih mjesta je sačuvala i uplatila negdje oko 91 milijun kuna", pojasnio je Marušić.

 

Video: