( Slavonski Brod, 12.6.2015.) U svezi sa pristiglom informacijom Ministarstva uprave o zakonitosti dužnosti koje obnaša Marko Šimić, vijećnik županijske Skupštine i direktor trgovačkog društva Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije, danas su na konferenciji za novinare izvijestili predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini BPŽ Davorin Slišurić, član HDZ-ova Nacionalnog odbora za pravosuđe, politički tajnik ŽO HDZ-a BPŽ i vijećnik u Županijskoj skupštini Mirko Tomac te osobno Marko Šimić, predsjednik Mladeži HDZ-a BPŽ i vijećnik u Županijskoj skupštini BPŽ.
-Sada je i konačno potvrđeno da je oporba krivo tumačila cijelu stvar, o navodnoj nespojivosti obnašanja dužnosti člana Županijske skupštine Marka Šimića, a koji je ujedno i direktor Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj. Naime, Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj u suvlasništvu je Brodsko-posavske županije 34 posto, trgovačkog društva CTR u 100-postotnom vlasništvu Županije 34 posto, te Srednje škole M.A. Relković, kojoj je osnivač Županija, 33 posto. Što se tiče konkretnog upita, ako predmetno trgovačko društvo nije u potpunom ili većinskom vlasništvu Brodsko-posavske županije odnosno ako u njemu Županija nema većinski paket dionica ili udjela, tada se ne radi o nespojivoj dužnosti, te član Županijske skupštine u tom slučaju može biti direktor tog trgovačkog društva. Dakle, i ovaj dokument Ministarstva uprave potvrđuje da je Marko Šimić punopravni član Županijske skupštine i pravovaljano može odlučivati na sjednicama Županijske skupštine- kazao je novinarima Davorin Slišurić.
Političku pozadinu objasnio je županijski vijećnik i politički tajnik ŽO HDZ-a Mirko Tomac: -Nije svakodnevna situacija da oporba napušta sjednice, takva situacija diže tenzije i stvara obvezu kod vladajuće većine da objasni da li je oporba postupila valjano ili ne kada se odlučila na tako ozbiljan korak u radu jednog predstavničkog tijela. Mi smo inzistirali na zakonitosti od prvog dana, oporba je u više manje političkom nadmudrivanju željela dovesti Županijsku skupštinu u stanje u kojoj se neće moći odlučivati jer je kvorum u situaciji njihova odlaska iz vijećnice bio malo nategnut, ali nije bio doveden u pitanje. Politikantski pokušaj oporbe nije bio u svezi sa temom statusa vijećnika Marka Šimića nego uzdrmati rad Županijske skupštine. Zbog javnosti želimo kazati da vijećnici HDZ-a i dalje ostaju predani zadaći da sve što rade rade u okviru zakona, to ničim nije dovedeno u pitanje i ostat će tako do kraja našeg mandata i saziva ove Županijske skupštine. Želimo sa oporbom imati konstruktivnu suradnju ali nećemo dozvoliti da se optužuje bez pokrića, stabilno je stanje u većini koju imamo u Skupštini i to se ne može dovesti u pitanje improvizacijama kako je ovaj puta pokušano.
Konferenciju za novinare zaključio je i Marko Šimić istaknuvši: - Kao što sam već u izjavama nakon sjednice Županijske skupštine rekao, od početka sam tvrdio, a sada se to i s kompetentnog mjesta pismeno potvrdilo, između dužnosti koje sam obnašao i obnašam nema nespojivosti, a sve sam ih obnašao i obnašam na zakonit, transparentan i odgovoran način. Naime, držim kako je najveći 'kapital' s kojim sam došao u politiku ime i prezime, odnosno ugled. Želja svojim znanjem i radnim sposobnostima donijeti boljitak sredini u kojoj živim usmjerila me u stranku u kojoj sam prepoznao iste vrijednosti. Ja se s tim 'kapitalom' nikada neću kockati. Konačno, birači su ti koji ocjenjuju vjerodostojnost, a svi smo svjedoci što su birači rekli u zadnjih pet izbornih ciklusa na različitim razinama.