Dana 17. srpnja 2013, gradski zastupnici HDZ-a i predsjednici gradskih četvrti iz redova HDZ-a, predvođeni Andrijom Mikulićem, potpredsjednikom Gradske skupštine i predsjednikom Odbora za zaštitu okoliša, obišli su zagrebačko odlagalište otpada Jakuševec-Prudinec. Klub zastupnika HDZ-a, HSP dr. Ante Starčević i BUZ Gradske skupštine Grada Zagreba traži i zalaže se za što hitnije rješavanje pitanja odlagališta otpadom Jakuševec i donošenje Plana gospodarenja otpadom.

Stoga na inicijativu Andrije Mikulića,predsjednika Odbora za zaštitu okoliša Gradske skupštine Grada Zagreba na jesen se planira održati tematska sjednica nadležnog radnog tijela te će se na sjednici Gradske skupštine predočiti zaključak o sustavu gospodarenja otpadom.

Primarni problem Grada Zagreba, u sustavu gospodarenja otpadom, proizlazi iz činjenice da Grad nije uspio do današnjeg dana zakonski regulirati područje na kojem se odlagalište komunalnog otpada nalazi. S ekološkog stajališta, odlagalište otpada predstavlja, kolokvijalno govoreći, tempiranu bombu zbog stvaranja opasnih plinova u samoj jezgri odlagališta. 

Odlagalište otpada Jakuševec-Prudinec nema uporabnu dozvolu za vodoravnu vodonepropusnu plohu (radne plohe) za odlaganje otpada s pripadajućim elementima odvodnje, kontrolnim sustavom procjeđivanja, međuslojevima i prekrivenim slojevima tijela odložnog otpada unutar prostora smetlišta Jakuševec. Obzirom na to da radovi na samom odlagališu otpada Jakuševec-Prudinec još traju, uporabna dozvola ne može se izdati, jer se izdaje tek po završetku gradnje i nakon što su ispunjeni svi bitni zahtjevi za građevinu kako je to propisano Zakonom o prostornom uređenju i gradnji.

Sukladno odredbama Zakona o otpadu , odlagalište Jakuševec-Prudinec trenutno ne posjeduje niti dozvolu za gospodarenje otpadom, odnosno ne može je ishoditi jer to trenutno onemogućava prostorno-planska dokumentacija.

Temeljni pravni akt, odnosno Plan gospodarenja otpadom, kojim bi se definirao i zakonski reguliralo odlaganje otpada još uvijek nije donesen. Nužno je hitno donijeti i usvojiti Plan gospodarenja otpadom  s ugrađenim smjernicama za zaštitu prirodnih resursa i okoliša- zaključio je Andrija Mikulić.